2. joulukuuta 2011

Joulukalenterin 2. luukku

2. luukku"Joulupukki, kuulehan,
tätä asiaa
kenellekään toiselle
et saa paljastaa;

minä olen lapsi vain,
sinä täysi mies,
ja kun saavut,
unessa olen kukaties.

Jouluaaton askareet
voimat viedä voi,
enkä saata kuulla,
kun ovikello soi.

Älä tule ovelle
hiljaa hymisten,
tule savupiipusta
alas rymisten.

Saahan veli veturin
sekä lennokin,
sisko keinuhevosta
toivoo hartaimmin.

Mitä itse tahtoisin,
sitä kerro en.
Kaipa sinä, viisas mies,
arvata voit sen."
 
– Jukka Itkonen -


Tämän päivän joulukalenteriluukusta paljastuu tekniikkavinkki, aiheena kohojauhekrakleeraus. Tällä tekniikalla saa tehtyä hauskaa halkeillutta efektipintaa, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön: pienille tageille, tekstibanderolleille, valmiille kuville, ym. 
Materiaalit, joita tarvitset:- väritön leimasinmuste (esim. VersaMark tai Distress Embossing Ink)
- väritön kohojauhe (esim. Reprintin väri Clear)
- kuumailmapuhallin, silitysrauta (+ alumiinifoliota), hellan levy tai muu vastaava lämmönlähde (hiustenkuivaaja ei käy)
- suttupaperia tai -kartonkia
(- lämmönkestävä alusta)
(- pakastin)

Työvaiheet:

1. Painele koko käsiteltävä alue, tässä esimerkkitapauksessa valmis kuva, värittömällä musteella.
2. Aseta työn alle valmiiksi taitettu suttupaperi tai -kartonki ja laita työ paperille. Ripottele tasaisesti koko kuvan päälle väritöntä kohojauhetta. Kaada ylimääräinen jauhe työn päältä alla olevalle paperille ja laita takaisin jauhepurkkiin.


 

3. Sulata jauhe. Esimerkkitapauksessa on käytetty askartelukäyttöön tarkoitettua kuumailmapuhallinta, mutta yhtälailla käy esimerkiksi foliolla peitetty silitysraudan pinta tai tavallisen sähköhellan levy. Älä paina työtäsi kiinni silitysrautaan/ hellaan, vaan pitele työtä pienen matkan etäisyydellä silitysraudasta/ hellan levystä. Näet, kun jauhe alkaa sulaa ja muuttua kirkkaaksi sekä kiiltäväksi. Sulaminen tapahtuu nopeasti sen alettua, joten ole tarkkana, ettet polta jauhetta!

Työ ennen jauheen sulatusta.


Työ kohojauheen sulatuksen jälkeen.


4. Toista vaiheita 1.-3. niin kauan, että muodostunut pinta on mielestäsi riittävän paksu. Esimerkkitapauksessa kerroksia tehtiin neljä.

 

5. Laita työsi pakastimeen ja anna olla siellä kunnes työn käsitelty pinta on "rapean" tuntuinen. Materiaaleista riippuen aikaa tähän menee jopa puolisen tuntia, mutta hyvin saattaa riittää myös vain 10 minuuttia. Kokeilemalla selviää. 

6. Ota työsi pakastimesta ja ala varovasti taitella sitä halkeamien muodostamiseksi. Työn pinnalle tehty kohojauhekalvo halkeilee taiteltaessa, voit itse päättää kuinka paljon tai vähän halkeamia haluat. Työ kannattaa taitella halkeamille mahdollisimman pikaisesti pakastimesta ottamisen jälkeen, sillä jotkut materiaalit pehmenevät huoneenlämmössä nopeasti, eivätkä enää halkeile. Tähän auttaa työn pakastaminen uudemman kerran.7. Voit korostaa syntyneitä halkeamia esim. tummemmalla leimasinmusteella. Esimerkkityössä käytetty Distress Ink- mustetta sävyssä Pumice Stone.

Työ ennen mustekäsittelyä.

Musteella käsitelty, valmis työ.

6 kommenttia:

 1. kiitos vinkistä! kunpa teillä olisi verkkokauppa ... nämä joulukuvat ovat ihania !!!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Hanne ja ... rok palautteestanne, mukava jos vinkistä on iloa! :)

  VastaaPoista
 3. Kokeiltu on aikas kiva tekniikka.Sain käytettyä kokonaisen purkin kirkasta kohojauhetta.Ja koukutuin teen varmasti näitä lisää..

  VastaaPoista
 4. Tämähän on mielenkiintoinen kikka :). Pakko kokeilla heti kun nyt tämän löysin!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista bissecat ja sähköpää! Onpa mukavaa, että tämä tekniikkavinkki on herättänyt kiinnostusta ja saanut aikaan onnistumisen elämyksiä! Lisää tekniikkavinkkejä koitetaan blogiin saada, jos ei nyt enää joulukalenteriin niin vuodenvaihteen jälkeen sitten :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!